Kako V Računovodstvu Odražati Najem Prostorov

Kazalo:

Kako V Računovodstvu Odražati Najem Prostorov
Kako V Računovodstvu Odražati Najem Prostorov

Video: Kako V Računovodstvu Odražati Najem Prostorov

Video: Kako V Računovodstvu Odražati Najem Prostorov
Video: Самый лучший ратник(RAT)(NJ v0.7 Golden Edition) 2024, Maj
Anonim

Najemne transakcije predstavljajo težavno področje v računovodski praksi. Dejstvo je, da obstaja veliko sporov o tem, ali je najem prostorov povezan s prodajo storitev in kako pravilno dokumentirati najemne transakcije. Postopek evidentiranja te transakcije je odvisen tudi od tega, ali je podjetje najemnik ali najemodajalec.

Kako v računovodstvu odražati najem prostorov
Kako v računovodstvu odražati najem prostorov

Navodila

Korak 1

Zabeležite kot prihodek od prodaje najemnino, ki izhaja iz najema prostorov. Znesek najemnine, ki jo je treba prejeti, se odraža z odprtjem posojila na podračunu 1 "Prihodki" računa 90 "Prodaja" in bremenitvijo računa 62 "Poravnave s kupci in kupci". Obračunajte DDV za najem prostorov na podlagi izdanega računa z oblikovanjem posojila na podračunu 68 "Obračuni za DDV" in bremenitvijo na podračunih 90,3 "Prodaja. DDV ".

2. korak

Odhodke najemodajalca odpišite v dobro računa 26 "Splošni poslovni odhodki" v korespondenci z računom 90. Izračunajte DDV na nastale stroške in ga napotite na davčne olajšave tako, da odprete dobropis na računu 19 "DDV od kupljenih vrednosti" in bremenite na podračun 68 "Izračuni za DDV". Potem ko najemnik plača najemnino za prostore, je treba oblikovati dobropis na računu 62 in breme na računu 50 "Blagajna" ali račun 51 "Obračunski računi", odvisno od načina plačila.

3. korak

Vključite najemnino kot nerealiziran dohodek. V tem primeru se bo višina najemnine odrazila v breme računa 62 in dobropisa računa 91.1 "Drugi dohodki". Obračunani DDV za operacijo in stroški najemodajalca se odpišejo v breme računa 91.1 "Drugi stroški" v korespondenci z ustreznim računom. Potrdilo o najemnini je objavljeno na računih 62, 50 in 51.

4. korak

Upoštevajte enkratno plačilo za najem prostorov za celotno obdobje dogovora na račun 98 "Odloženi dohodek". Predplačilo se odraža na dobropisu računa 62 in bremenitvi računa 51. Po tem se sestavi računovodsko potrdilo, v katerem se predplačilo nanaša na odloženi dohodek. Ti zneski se odpišejo v breme računa 98.

5. korak

Če ste najemnik, plačajte najemnino na račun 97 "Odloženi stroški" in račun 20 "Osnovna proizvodnja".

Priporočena: